VEC R9: 24h Le Mans

Dit weekend stond de race der races op het programma voor de heren coureurs van team ERS, de 24 uren van Le Mans in het Virtual Endurance Championship. Vorige week zaterdag werd de kwalificatie verreden om de startpositie van de race, die om 15.00 aanving, te bepalen. Team Luc, Raymond en Michel startte vanaf p9 en team Bauk, Sander en Jacco moesten het doen met positie 16.

In de beginfase van de race waren het beide teams die de weg naar voren hadden gevonden. Team Luc, Raymond en Michel was in een fel gevecht betrokken voor positie 6 waar ze uiteindelijk beslag op legden voor het ingaan van de nacht. Team Bauk, Sander en Jacco moesten het tot op dat moment doen met positie 9, wat een erg sterke opmars was.

De zon zakte langzaam en dat maakte dat het soms behoorlijk lastig te zien was waar nu het gras lag of de vangrail stond langs de baan. Ondanks de vele trainingsrondjes blijven visuele pijlers toch belangrijk op deze lange baan. Gelukkig werd deze fase van de race goed doorstaan en konden de heren nog fris en fruitig de nacht in.

Gedurende de nacht kwam meteen het uithoudingsvermogen om de hoek kijken, en dan nog niet eens zozeer fysiek (want het blijft toch “maar” simracing) maar wel mentaal. Ronde na ronde je rempunten halen en de juiste rijstijl hanteren blijft een ding van opperste concentratie. Team Luc, Raymond en Michel raakte gedurende de nacht in een strategisch gevecht gewikkeld dat de rest van de race heeft voortgeduurd. Team Bauke, Sander en Jacco moesten na een sterke opmars vlak voor het opkomen van de zon het ineens zonder motor doen nadat deze was gefaald door overbelasting. Hetgeen, zo bleek later, door meerdere deelnemers zou worden ervaren.

Voor de fase van zonsopkomst waren dezelfde omstandigheden van toepassing als zonsondergang, echter nu op andere delen van het circuit. Ook dit bemoeilijkte de race omstandigheden en tel daarbij ook nog eens de weinige uurtjes slaap en het aantal verreden stints bij op om een nog verraderlijkere situatie te creëren.

Het Team van Luc, Raymond en Michel heeft tot op het einde kunnen strijden voor het podium, hoewel er een strategisch voordeel was voor de voorganger, schoot de race pace helaas net te kort. Het team heeft daarom na 2 jaren van DNF eindelijk weer eens de finish kunnen halen op een zeer verdienstelijke positie 4.

Het einde van de Le Mans 24 uur kenmerkt ook het einde van het Virtual Endurance Championship, wat dit jaar zijn 13de kampioenschap organiseerde. Een seizoen met (persoonlijke) hoogte en dieptepunten maar samengevat een seizoen om trots op te zijn voor Team ERS.
Lijkt het je leuk om met ons deel te nemen aan het Virtual Endurance Championship? Neem dan deze zomer contact op met 1 van de crewleden van ERS op Discord en wie weet kunnen we bij voldoende animo een derde team inzetten in seizoen 14.

Voor nu au revoir en tot volgend jaar!