Indy Cup R8: Suzuka

Suzuka, voor velen een circuit dat tot de verbeelding spreekt. Ook virtueel is het niet te versmaden. Helaas had een aantal rijders de vakantie niet goed gepland, waardoor slechts twaalf mensen aan de kwalificatie begonnen. Eigenlijk dertien, maar onze Spaanse vriend Jose Villegas had niet voldaan aan de eis van 25 getrainde laps om 19.00 vóór de race dus hij moest helaas teleurgesteld worden.

Tijdens de kwalificatie kwam Menno Kuijvenhoven direct weer bovenaan de lijst te staan. Uiteindelijk was zijn (belachelijk snelle) 1.36.931 de pole waard. Op het eind van de 20 minuten schoof Dave de Bruin met een 1.37.264 nog naar de tweede plaats en haalde Jacco Visser P3 met een 1.37.305.

Bij de start waren de spanningen nét te hoog voor de Bruin. Hij maakte een jump-start en moest daardoor een drive-through nemen. Daardoor had Kuijvenhoven vrij spel en liep gestaag uit op Visser. Daarachter waren Bauke Bouma en Roy Ton zwaar in gevecht. Ton had voor een afwijkende strategie gekozen, omdat de rode banden hier wel erg snel sleten. Hierdoor kon hij zelfs tijdelijk de tweede plaats innemen, ware het niet dat hij een tweede pitstop moest maken en daardoor terugviel naar P6. Ondanks zijn drive-through kwam de Bruin weer naar voren en finishte als derde.

In het algemeen klassement heeft leider Luc Servais 18 punten van zijn riante voorsprong ingeleverd. Bauke Bouma is genaderd tot een afstand van 35 punten. Menno Kuijvenhoven schuift op van P7 naar P3 en Tim de Ruig blijft op P4 (want Raymond Makkus zakt van P3 naar P5). En Roy Ton houdt P6, maar gaat Michel Gulpen voorbij. Disclaimer; de stand is nog niet bijgewerkt, dus dit is door hoofdrekenen tot stand gekomen (optellen boven de 5 is een aardige uitdaging).

Met nog twee races te gaan is het op diverse plekken in het klassement nog best spannend. We blijven nog een weekje in Japan; volgende week is het de beurt aan Okayama en de laatste race van dit kampioenschap vindt plaats op het Amerikaanse Barber Motorsports Park.

Stay tuned!