Indy Cup R1: Bahrain

Na de testrace van vorige week was het nu tijd voor de eerste race in dit kampioenschap. Om een bekende term te gebruiken; zoals verwacht loopt alles anders. Aangezien live-weather een zeer hoge temperatuur aangaf en de radiator redelijk gesloten staat, was het lastig om veel laps achter elkaar te rijden. Daarom is besloten om het minimaal aantal van 25 getrainde laps los te laten voor deze race. Uiteraard is de temperatuur handmatig aangepast.

Voor deze Indycar is het verplicht om zowel de zachte rode als de harde zwarte band te gebruiken. Dat geeft de rijders de mogelijkheid om een bepaalde strategie te gebruiken.
Voor de 20 minuten durende kwalificatie waren 21 virtuele ERS-coureurs aanwezig. Leuk om te vermelden dat ERS nu echt internationaal gaat. Waren we al bekend bij onze zuiderburen; nu hebben we zelfs enkele Spaanse rijders. Zij zullen goed thuis zijn in Google Translate, want de voertaal blijft Nederlands. Uiteindelijk was het Marcel van der Linden die poleposition veroverde met een 1:37:271. Op ruim 8 tienden gevolgd door Rolf Baas en daarachter weer op 2 honderdsten Luc Servais. Pechvogel was Menno Kuijvenhoven die direct al problemen met de pc of met de verbinding had en daardoor gelijk al kon gaan douchen.

Dan de race; het stuk naar bocht 1 is niet lang en bocht 1 en 2 zijn heel krap, maar iedereen kwam daar goed doorheen. In de eerste lap kon Luc Servais P2 overnemen van Rolf Baas en in lap 2 verschalkte hij ook gelijk Marcel van der Linden. Gelijk daarop hadden van der Linden en Baas contact, waardoor eerstgenoemde van de baan schoot en als laatste zijn weg kon vervolgen. Dennis Berends had hierdoor kortstondig P3 te pakken, maar door wederom contact met Baas moest hij de race beëindigen.

Zodoende was het Bauke Bouma die moest proberen om 7 seconden goed te maken richting Luc Servais. Roy Ton vlak daarachter op P3. Hoewel de Spaanse Yeray Rodriguez enorm zijn best deed, werd hij, als laatste rijdend op P19, gelapt in ronde 6. In lap 8 schoot Ramon Koops de muur in, terwijl hij een goede pace reed op P4; einde verhaal voor hem.
Servais bouwde zijn voorsprong op Bouma gestaag uit naar ca. 12 sec. Ton op zijn beurt moest langzaam terrein prijsgeven op Bouma. Daarachter waren Michel Gulpen (P4) en Tim de Ruig (P5) in fel gevecht.

Roy Ton stelde zijn bandenwissel erg lang uit, waardoor hij even op P1 reed. Tijdens zijn stop kwam Servais hem weer voorbij, maar kon hij wel Bouma voor blijven. Daarachter had Tim de Ruig P4 over genomen van Michel Gulpen, die hij aan het einde van de race weer moest teruggeven; zijn crew had hem iets te krap brandstof meegegeven. Uiteindelijk finishte de P3 in dezelfde volgorde.

Volgende week wordt er gereden op Spa Francorchamps, benieuwd of er moesson-banden nodig zijn…