GTE Cup R2: Suzuka

Zoals vele andere circuits spreekt ook Suzuka velen tot de verbeelding (mij ook!). Deze week mochten de dikke GTE’s van ERS daar hun kunsten vertonen. En dat deden ze! In de vrije trainingen werd soms met regen gereden, met diverse spannende momentjes tot gevolg.

Tijdens kwalificatie en race bleef het gelukkig droog. Rik van Aerle, die met het stuur in zijn handen is geboren, reed met een 1:57.114 naar de pole voor de sprintrace van 20 minuten. Bijna 3 tienden daarachter had Jan Schoneveld de tweede startplaats te pakken en daar weer een krappe tiende was Dennis Berends goed voor P3.

Rijders zonder koppelingspedaal klaagden bij race 1 al over het smoren bij de start. Dat was hier niet anders. Maar zo niet de BMW. Jacco Visser en Tim de Ruig wisten veel plaatsen goed te maken bij de start; Visser startte vanaf P7 en lag na bocht 2 op P3 (en vervolgens na de hairpin op de laatste plaats). Dave de Bruin, altijd sterk in de race, wist vanaf P4 door te stomen naar de koppositie. Schoneveld wist zijn P2 veilig stellen en Menno Kuijvenhoven reed van P5 naar P3.

Voor de hoofdrace van 40 minuten wordt altijd de top 8 van de sprintrace omgedraaid. Zo had Dennis Berends hier de eerste startplaats te pakken. Raymond Makkus startte vanaf P2 en Albert van der Werff vanaf P3. Omdat er verplicht 2 bandencompounds gebruikt moeten worden in deze race, zie je altijd verschillende strategieën, wat voor mooie gevechten zorgt. Berends kon de kop niet vasthouden, maar wist zich toch in de voorste gelederen te manifesteren. Na gevechten met Luc Servais, Raymond Makkus, Jacco Visser en vast nog meer anderen wist hij als derde te finishen en zo mooie punten te scoren. Jan Schoneveld liet zijn klasse wederom zien en reed zijn Aston Martin als tweede over de streep, achter (inmiddels) good old Menno Kuijvenhoven, die de hoofdprijs in de wacht sleepte.

In verband met Koningsdag wordt de volgende race (Portimao) gereden op vrijdag 29 april. Als het goed is, is de alcohol in het bloed dan weer vervangen door door de virtuele benzine.