ERS Ferrari Cup R1: Portimão

Op woensdag 6 januari was de eerste race van het nieuwe kampioenschap met de Ferrari 488 GTE. Door de enorme toeloop van rijders hebben wij gemeend enkele randvoorwaarden te moeten stellen; zo moet je minimaal 40 laps getraind hebben en ook passen wij de 107% regel toe. Peilmoment voor beide is 19.00 uur op de raceavond.

Maar liefst 26 rijders waren aanwezig op Portimao. De kwalificatie, zoals gebruikelijk, duurde 30 minuten waarbij er altijd met 50L fuel wordt gestart. Aan het eind was duidelijk dat Rik van Aerle wel een klasse apart was; hij had zich 1,3 sec los gereden van de nummer 2, Raymond Makkus. Luc Servais startte van P3. Overigens zat P2 t/m P11 binnen een seconde van elkaar!

Dan de start van de race; Piet Smeitink en Raymond Makkus hadden een betere start dan Rik van Aerle. Na bocht 1 hadden Piet en Rik contact (voor zover de replay laat zien, lijkt dat een incident) waardoor Rik eraf schoof. Bij bocht 2 kwam hij stuurloos de baan weer op, waardoor Raymond en Piet hem niet meer konden ontwijken. Met een scheef stuur en kromme auto moest Rik als laatste verder. Bij zijn inhaalrace had hij helaas weer pech waardoor hij de eerste uitvaller werd.

Vooraan was ondertussen Luc Servais die de kop had overgenomen met Raymond Makkus en Johan van Doren in zijn kielzog. Raymond zet later voor bocht 1 een aanval in op Luc die slecht voor hem uitpakt. Hij spint en lijkt zijn kansen op een podium te verspelen. Vervolgens is het aan de kop erg spannend. Achter Luc Servais zijn het Johan van Doren, Jacco Visser en Dave de Bruin die in gevecht zijn, op korte afstand gevolgd door Bert Philippi en Raymond Makkus. Jacco weet nog voor de pitstops beide voorliggers te verschalken.

Aan het eind van de race zijn het Jacco en Dave die om de winst vechten. In de laatste lap raakt Dave van de baan, waarbij rFactor2 besluit hem een DriveThrough op te leggen. Hierdoor rijdt Luc alsnog naar P2 en eindigt Bert na een solide race op P3.

Dit was een mooie eerste race en belooft zeker wat voor de rest van het seizoen. Op 13 januari is de race op Bahrein; tot dan!