F3 Cup R6: Monaco

Beau Rivage, Casino, Tabac, Piscine, Rascasse; elke autosport-liefhebber weet over welk circuit het dan gaat. In 1929 – bijna 100 jaar geleden – werd in Monte Carlo al de eerste ‘Grand Prix’ gereden. Ter info; de eerste F1 race was er pas in 1950. En vanaf 1955 is dit circuit niet van de kalender geweest tot het C-woord de wereld veranderde.

Voor de Tatuus is Monaco een leuk circuit om te rijden. Tenminste… als je alleen op de baan bent. Tijdens een race kan het behoorlijk afzien zijn. En vergeet de kwalificatie niet. In onze Gentlemen’s League wordt wel van je verwacht dat je goed plaats maakt als je niet in je snelle ronde zit. Al met al waren er genoeg ingrediënten voor een interessante avond.

Voor die kwalificatie stonden 19 auto’s in de pitboxen. Eerste naam die gaat vallen, is bijna uiteraard die van Menno Kuijvenhoven. Hij reed een onwaarschijnlijke 1:26.288; dat was 5 tienden sneller dan Dave de Bruin die daarmee de tweede startplaats pakte. Luc Servais zat daar weer 3 tienden achter. ERS-Rookie Jan Schoneveld behaalde een mooie vierde startplaats. Ook een beetje rookie (want hij heeft al eerder bij ERS gereden) Wayne Tammer reed een knappe zesde tijd.

In de sprintrace veranderde de top 3 niet van plaats en finishte in de gestarte volgorde. Raymond Makkus wist van P7 naar P4 te rijden en ‘driver of the race’ mag naar Bas Riemenschneider, omdat hij van P19 naar P11 kon opstomen.

De omgekeerde top 8 zorgde ervoor dat Rolf Baas vanaf pole mocht starten bij de hoofdrace. Alex Louter startte die race van P2 en Tim de Ruig vanaf P3. Louter kon voor bocht 1 al de kop overnemen en Baas stond vervolgens zwaar onder druk van de auto’s achter hem. Op enig moment kostte hem dat zijn achterleugel in bocht 1, waarna hij nog probeerde om de ronde naar de pits te verdedigen; helaas met meer schade voor hem en anderen tot gevolg. Louter was erg snel en reed met grote voorsprong onbedreigd naar de finishvlag. Dave de Bruin was de hoofdrace gestart vanaf P7 en reed zijn Tatuus mooi naar P2. Raymond Makkus reed van P5 naar P3 en Menno Kuijvenhoven moest ‘genoegen nemen’ met een vierde plaats. Eerdergenoemde Rookie Jan Schoneveld deed het wederom keurig door als zevende te finishen.

Op een baan als Monaco is het niet altijd rozengeur en maneschijn; er werden heel wat voorvleugels verspeeld, alsmede ophangingen met diverse pitstops tot gevolg. Maar plezier hadden we allemaal!

In het algemeen klassement heeft Kuijvenhoven nog steeds de eerste plaats in handen met 175 punten. Dave de Bruin is opgeklommen naar de tweede plaats met 142 punten en Luc Servais is naar P3 opgeschoven met 128 punten. Roy Ton stond tweede, maar is terugverwezen naar P4 met 112 punten. Volgende week wordt weer op een ‘normaal’ circuit gereden, de Red Bull Ring in Oostenrijk. Tot dan!