F3 Cup R4: Adria Raceway

Race 4 van dit spannende kampioenschap vond plaats op het circuit van Adria in Noord Italië. Een kort baantje met veel langzame bochten die in 1 of 2 genomen moeten worden. Entries en exits zijn hier super belangrijk. En met 23 auto’s op zo’n kort baantje is wel wat. Ten eerste om tijdens de kwalificatie voldoende ruimte te vinden voor een snelle ronde en ten tweede om op een ordentelijke manier door de race te komen.

Koploper in het algemeen klassement, Menno Kuijvenhoven, was ook hier tijdens de kwalificatie razendsnel. Zijn 1:09.832 was goed voor de pole position van de sprintrace van 20 minuten. Dave de Bruin, nummer 3 in het klassement, reed naar P2 met een 1:08.895. De derde startplek was voor Jacco Visser met 1:10.210. Roy Ton, die in het klassement op P2 staat, startte vanaf P4.

De start van de race gaf voor Bert Philippi problemen; hij heeft kort op de grid gestaan, maar zette zijn auto nog vóór de formatieronde weer terug in de pitbox. Ook Luuk Roelofs had problemen. Hij kon niet op tijd op de grid komen en moest starten vanuit de pitstraat. Voor de overigen verliep het goed; met wat licht contact kwam iedereen de eerste bochten door. Echter, achterop het circuit werd Sven Smits in de rondte getikt, waar Sander Bouma nét langs kon sturen, maar Cor van der Kreeke flink het gras voor in moest. Bas Riemenschneider en Robert Bakker mochten direct na deze eerste lap een drive-through nemen; mogelijk was een jumpstart hiervan de reden. De top 3 reed in dezelfde volgorde de race. Wel probeerde de Bruin in het begin enkele aanvallen op Kuijvenhoven, maar deze werden afgeslagen. Dan was het Luc Servais die in het laatste deel van de race flink in gevecht was met Visser voor de laatste plaats van het podium. Na wat mooie momenten trok Visser alsnog aan het langste eind.

Zoals gebruikelijk werd de top 8 van de hoofdrace omgedraaid voor de hoofdrace. Dat betekende dat de eerste startplaats voor Raymond Makkus was met naast hem onze kersverse nieuwe rijder Jan Schoneveld (die in de practice al fraaie tijden neerzette). Tim de Ruig, ook altijd vooraan te vinden, startte vanaf P3. Maar voor het zover was… rFactor had namelijk besloten een kleine update door te voeren. Daardoor moest iedereen de game verlaten om de update te kunnen uitvoeren; hetzelfde gold voor de server. Met wat vertraging kon de hoofdrace beginnen. Ook hiervan verliep de start goed (hier en daar uiteraard wat contact), maar in de hairpin verremde iemand zich flink met schade tot gevolg. Gelukkig wachtte hij tot de benadeelde hem gepasseerd was; dat is zoals we het bij ERS graag zien! Vooraan waren het Makkus, de Ruig, Servais en de Bruin (Schoneveld verloor veel plaatsen door een minder goede start) die het elkaar moeilijk maakten. Servais was flink in de aanval bij de Ruig, maar inhalen viel hier niet mee. Toen Servais zich verremde, was het de Bruin die de druk op de Ruig opvoerde. Hij kon er voorbij en samen reden zij het gat dicht naar koploper Makkus. Na de pitstop blies Makkus zijn motor op en was het einde verhaal voor hem. Verder veranderde er vooraan niet veel. De Bruin reed zijn bolide als eerste over de finish, de Ruig deed dat als tweede en Dennis Berends volbracht vrijwel de hele race op de derde plaats. Kuijvenhoven wist de schade goed te beperken door als vierde te eindigen. Hetzelfde gold voor Roy Ton die als vijfde finishte.

Volgende week staat het Duitse Oschersleben op het programma. Tot dan!