F3 Cup R3: Barcelona

Een bekend circuit deze week. Is het niet omdat vrijwel iedere simracer er wel eens heeft gereden, dan is het wel vanwege de testdagen van de F1 (en de races uiteraard). Barcelona-Catalunya is minder oud dan je misschien zou denken (ik in ieder geval); In 1991 was dit circuit van 4,6 km lengte gereed en sindsdien is er elk jaar een F1 race gereden. En nu was het de beurt aan ERS om de F3 hier de sporen te geven. Vóór de race op Barcelona begon was de stand in het algemeen klassement:
P1 Menno Kuijvenhoven met 67 punten
P2 Luc Servais met 54 punten
P3 Roy Ton met 49 punten

Maar liefst 20 virtuele coureurs die tijdens de kwalificatie het vuur aan elkaars schenen legden. Dat Menno Kuijvenhoven daar als beste uit kwam, was eigenlijk geen verrassing, maar daarom niet minder knap! Zijn 1:37.940 was ruim 2 tienden sneller dan de 1:38.174 van Luc Servais en 3 tienden sneller dan de 1:38.215 van Dave de Bruin. Roy Ton (3e algemeen) moest Alex Louter voor zich dulden en startte vanaf P5.

De eerste lap was vrij ‘eventful’… In de kopgroep was contact bij aanremmen van bocht 5, waardoor Luc Servais zijn (toen kop-) positie verloor (en nog veel meer plaatsen). Gelukkig konden veel rijders uitwijken en hun weg vervolgen. Een bocht verder was het wederom feest. Uiteindelijk kon Kuijvenhoven zijn pole verzilveren. Roy Ton reed een solide race en finishte als tweede en Raymond Makkus reed knap van P7 naar de derde plaats.

Een omgekeerde top 8 leverde een eerste startplaats op voor Johan van Doren. Sander Bouma mocht naast hem starten en Jacco Visser erachter vanaf P3. Van Doren kon in het begin goed stand houden, maar uiteindelijk konden Kuijvenhoven en Ton toch weer de kopposities overnemen. Visser voerde vervolgens een geslaagde undercut uit zodat van Doren na de pitstops van het podium was verdreven. In de sprintrace waren geen uitvallers te betreuren; in deze hoofdrace helaas vier. De top 3 finishte uiteindelijk in bovenstaande volgorde. Alex Louter werd nog knap vierde na een inhaalrace vanaf P17.

De stand in het klassement is wel flink door elkaar geschud. Kuijvenhoven heeft door twee keer winst zijn voorsprong flink vergroot. Servais heeft niet gescoord, waardoor dit de huidige stand is:
P1 Menno Kuijvenhoven met 104 punten
P2 Roy Ton met 81 punten
P3 Dave de Bruin met 59 punten

Het F3 circus verhuist komende week virtueel naar Noord-Italië, om precies te zijn naar Adria International Raceway in de regio Veneto. Voor velen waarschijnlijk een iets minder bekend circuit.