F3 Cup R12: Monza

De dag is aangebroken op Monza voor de laatste race van het ERS Formule 3 seizoen. De regen hing in de lucht wat het voor veel coureurs nog een extra tintje spanning gaf. Maar dat was niet het enige, drie coureurs hadden nog zicht om kampioen te worden in de deze klasse, Menno Kuijvenhoven, Dave de Bruin en Luc Servais.

We starten de qualificatie op een droge baan waar wederom Kuijvenhoven de pole pakte met een 1:47.383 voor Dave de Bruin en Dennis Berends. Door een technisch probleem moest Luc Servais achter het veld starten.

De start van de sprintrace ging voor iedereen vlekkeloos en iedereen kwam mooi door de eerste chicane heen. Daarna opende zich al gelijk het gevecht tussen Kuijvenhoven en de Bruin. Door een klein foutje van de Bruin kon Kuijvenhoven weglopen en was de strijd tussen hen gestreden. Kuijvenhoven pakte belangrijke punten voor de Bruin. Makkus pakte nog mooi een podium mee voor Louter. Servais wist zich mooi naar naar voren te vechten en pakte P5.

Dan de hoofdrace waar de top 8 van de sprintrace omgedraaid werd. Dit betekende dat Albert van der Werff op pole stond voor Jos van der Sterren en Tim de Ruig. De kanshebbers op het kampioenschap stonden daarachter. En toen, toen begon het te regenen vlak voor de race. Veel teams keken de lucht in en moesten snel beslissen of het de slick- of de regenband werd. De keuzes werden gemaakt waarbij van der Werff, de Ruig en de Bruin voorin het veld op de regenband zouden vertrekken. Inmiddels was de regen voor de start gestopt echter was de baan wel nat. Alles ging goed bij de start en van der Werff bleef aan de leiding. De Bruin stormde naar voren en pakte de leiding waarna halverwege de race de pitstops begonnen. Het werd droger en droger en de regenband werd steeds minder. Opkomen van het rechte stuk raakte van der Werff de controle kwijt over zijn bolide en spinde waarna het over was voor hem. Voorin was het spannend, de Ruig pakte de leiding over van de Bruin die vroeg naar binnen ging voor vers rubber. Servais kon het gat dichten met de Ruig. Servais ging eerder naar de pits dan de Ruig, en niet veel later had Servais de leiding in handen voor de Ruig en Kuijvenhoven. Dit zou niet genoeg zijn voor Servais om kampioen worden maar het was bloedspannend. Kuijvenhoven verschalkte de Ruig in de zestiende ronde en pakte dus P2 over en ging op jacht naar Servais. Servais wilde kost wat kost de laatste race winnen en dat lukte op, jawel, 1 tiende ten opzichte van Kuijvenhoven. Dat was pas een close finish. De Ruig pakte ook het podium voor de Bruin en Berends. Makkus maakte nog een schuiver mee en verloor belangrijke punten.

Menno Kuijvenhoven mag zich kampioen noemen van de Formule 3 (308 punten) voor de Bruin en Servais, het verschil tussen Servais en de Bruin bedroeg één punt. De Ruig is vierde geworden met 214 punten met daarachter Visser met 211 punten. Berends is Makkus voorgebleven met 184 punten ten opzichte van 179 punten. Het ERS Formule 3 seizoen had niet mooier kunnen eindigen dan op deze manier.

Nu krijgen de mannen twee weken rust alvorens het nieuwe ERS GTE seizoen zal gaan starten. Gaat Kuijvenhoven dan weer aan de haal met het kampioenschap of kan de Bruin zijn eerste kampioenschapszege gaan pakken? Of kan meervoudig ERS kampioen Servais nog roet in het eten gooien voor beiden? We gaan het zien want als we kijken naar de GTE inschrijvingen zien we ook daar rappe namen in staan. Het ERS GTE kampioenschap zal op woensdag 13 april gaan starten. Meedoen? Dat kan zeker, meld je dan op onze Discord.