F3 Cup R1: Hockenheimring

Bij een nieuw jaar hoort een nieuw kampioenschap. Deze keer heeft ERS gekozen voor 12 races met de Tatuus Formule 3, waar bijvoorbeeld ook onze eigen Beitske Visser mee rijdt in de W-series. Een auto van rond de 600 kg met zo’n 270 pk.

Deze eerste race vond plaats op het – toch wel iconische – circuit van het Duitse Hockenheim waar wij maar liefst 24 virtuele rijders mochten verwelkomen. Met een nieuwe auto is er altijd kans op verrassingen, maar qua toprijders waren die er weinig. Na het kwartier kwalificeren was Dave de Bruin de snelste met een 1:34.091. Menno Kuijvenhoven mocht als tweede starten met een 1:34.798 en Luc Servais kwalificeerde zich vlak daarachter als derde met een 1:34.813. Nog wel vermeldenswaardig is dat tussen de P3 en P13 maar 1 seconde zat en dat de P12 de hoogste maximumsnelheid had. Een heel spannende klasse dus!

Na 5 minuten warm-up begon de sprintrace van 20 minuten met een formatieronde vooraf. Dat je met zoveel auto’s op de baan wel wat spannende momenten hebt, moge duidelijk zijn. Bocht 1 en 2 viel reuze mee, maar in de hairpin was ‘voldoende’ contact met voor sommige rijders schade tot gevolg. Altijd jammer natuurlijk. Maar bovenal was het een heel spannende race waar bochtenlang naast elkaar werd gereden en waar mooie uitremacties plaats vonden. Uiteindelijk finishten de voorste 3 wel met z’n drieën, maar dan in andere volgorde. De Bruin moest genoegen nemen met P3; Kuijvenhoven nam de P2 over en Servais reed zijn bolide van P3 naar P1. Topper deze sprintrace was misschien wel Raymond Makkus. Door technische problemen kon hij niet kwalificeren, maar tijdens de race reed hij van P24 naar P8, hetgeen betekende dat hij de hoofdrace vooraan mocht starten. De eerste acht van de sprintrace worden namelijk omgedraaid voor de hoofdrace. Tim de Ruig startte daardoor vanaf P2 in de hoofdrace en Dennis Berends vanaf P3.

Omdat de snelsten dan logischerwijs gaan inhalen, zit er weer voldoende actie in de race. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat er heerlijke gevechten waren gedurende de hele race. En aan het eind kwam het talent toch weer bovendrijven. De bronzen medaille was voor Kuijvenhoven; zilver ging naar Servais en de Bruin kon met goud naar huis. In deze 40 minuten durende race vielen slechts 2 van de 24 rijders uit!

Het zal geen verrassing zijn wie aan kop gaan in het klassement:
Luc Servais 34 punten; Dave de Bruin 33 punten en Menno Kuijvenhoven 30 punten. Het gat naar de P4 (Raymond Makkus) is nu al 10 punten.

De rijders kunnen nu echt de borst natmaken. Volgende week wordt er geracet op het krappe stratencircuit van Macau. Heel belangrijk voor iedereen om voldoende te trainen om baankennis op te doen. Weten waar je wel, maar ook waar je niet kunt proberen in te halen. Tot dan!