BMW Cup R5: Suzuka

Net als vorige week, was het veld ook op Suzuka goed gevuld; maar liefst 18 man, dus dat beloofde wat! Wat tijdens de practice al duidelijk was geworden, was dat het circuit goed banden (leuke woordspeling) had met de bandenleverancier. Tijdens de kwalificatie zou je waarschijnlijk slechts 2 snelle laps kunnen doen met de banden.

In die kwalificatie lieten Luc Servais en Raymond maar weer eens zien waarom zij het klassement aanvoeren; Servais leidde eerst, maar Makkus kon in zijn laatste flying lap nog 11 duizendsten sneller. De derde startplaats was voor Dave de Bruin op ongeveer 6 tienden.

Tijdens de sprintrace zat het hele veld dicht op elkaar. Vooraan reed de top drie geruime tijd in de startvolgorde. Op enig moment zette de Bruin zijn auto naast die van Servais zodat zij samen op de 130R afstoven. Dat eindigde voor Servais in tranen. Later kon de Bruin ook Raymond Makkus nog verschalken, waarna hij aldus als eerste over de finish reed. Makkus zoals gezegd op P2 en de derde plaats was voor Jacco Visser die Bauke Bouma ternauwernood voor kon blijven.

Zoals gebruikelijk wordt de top 8 van race 1 omgedraaid als startvolgorde voor race 2. Dat betekende dat Sander Bouma, net als vorige week, vanaf P1 mocht starten met Tim de Ruig vanaf P2 en Dennis Berends vanaf P3. Dat betekent dat de snelsten (en dat is relatief, want iedereen is razendsnel bij www.ExclusiveRacingSeries.nl) naar voren willen en vaak ook komen. Dat levert voor alle betrokkenen soms enerverende momenten op! Bouma, die van kop was vertrokken, parkeerde zijn auto aan het eind van de eerste lap helaas onvrijwillig naast de baan. Misschien begrijpelijk omdat hij – door een verkoudheid – met een mondkapje op moest rijden om de anderen te beschermen.

Door de hoge bandenslijtage werd er ook nogal eens een undercut geprobeerd, om een plaats (of meer) te winnen. Berends kon goed stand houden en finishte deze race net buiten het podium, als best of the rest. P1 was voor Luc Servais die hiermee wat goed maakte voor zijn mindere (voor zijn doen dan) resultaat van race 1. Raymond Makkus was wederom goed voor P2 en Jos van der Sterren reed zijn bolide knap naar P3, na een start vanaf P9.

De spanning vooraan is niet minder groot: Luc Servais staat op P1 met 144 punten en Raymond Makkus is iets ingelopen en heeft nu 128 punten. De derde plaats is voor Dennis Berends met 105 punten. De volgende race vindt plaats op Monza, the Temple of Speed!