BMW Cup R1: Mugello

Op 10 november werd voor het eerst met de BMW M4 gereden voor een nieuw kampioenschap bij ERS. Het race-format is aangepast: een kwalificatie van 15 minuten; sprintrace van 20 minuten en als hoofdmenu een hoofdrace van 40 minuten met verplichte pitstop waarin alle vier de banden gewisseld moeten worden. De top 8 van de sprintrace wordt omgedraaid voor de hoofdrace. En dit alles met live weather.

Tijdens de Practice was al opgevallen dat niet alleen de auto als de brandweer gaat, maar ook de bandjes (terwijl de instellingen op standaard staan). Dat belooft wat voor de races. Voor de eerste race-avond hadden 22 mensen getraind en waren er 20 verschenen aan de start van het Italiaanse Mugello.

Het voordeel van een kwalificatie van 15 minuten is, dat je echt maar 3 of 4 kansen hebt om een goede tijd neer te zetten. Dat lukte Luc Servais het beste met een 1:39:220. Ruim een tiende daarachter had Raymond Makkus P2 te pakken en 3 tiende dáár weer achter, Dennis Berends.

De start van de sprintrace verliep ietwat chaotisch. Dave de Bruin startte zonder Traction Control; met iets bijsturen ging de auto direct dwars en was prooi voor diverse anderen. Sommigen konden doorrijden met wat schade, anderen moesten echt de pits in voor reparatie. Servais gaf de leiding niet uit handen en schreef deze race op zijn naam. Menno Kuijvenhoven was komen opzetten van P6 en werd tweede. Dennis Berends behield zijn derde plaats.

Zoals gezegd wordt de top 8 van de sprintrace omgedraaid voor de hoofdrace. Dat betekende dat Bauke Bouma van pole mocht starten, Derk Oost vanaf P2 en Jacco Visser vanaf P3. Bouma en Visser waren de gehele eerste stint met elkaar in gevecht, maar inhalen lukte niet. Halverwege de race probeerde Visser een undercut die goed voor hem uitpakte. Bouma moest in de laatste fase van de wedstrijd hard verdedigen tegen een oprukkende Servais. In de een na laatste ronde wisselden zij van plaats, waarna Visser de auto van Servais steeds groter zag worden in zijn spiegel. Op het rechte stuk kon Servais met zijn DRS makkelijk passeren, zodat hij ook deze race op zijn naam kon schrijven. P2 was dus voor Visser en P3 voor Bouma.

In het klassement heeft Servais direct een gat geslagen. Met 37 punten staat hij 11 punten voor op Visser die met 26 punten op P2 staat. Dennis Berends staat op P3 met 24 punten.

Volgende week is Zandvoort aan de beurt!