2021 Eindejaars F1

Tussen de kampioenschappen door organiseert Exclusive Racing Series ook evenementen. Op woensdag 29 december werd met de F1 van 2021 gereden op het circuit van Abu Dhabi (inderdaad… die ja). Men kon vooraf inschrijven door een bestaande rijder te kiezen. Er waren 19 rijders op af gekomen. Twee personen waren niet aanwezig, maar gelukkig was er ook iemand die zich niet vooraf had opgegeven, waardoor we een mooi veld hadden. Het werd een race van 35 laps (ongeveer een uur) met daarvóór drie heuse kwalificaties. Ook net als “in het eggie” moesten er 2 compounds gebruikt worden en mocht er niet worden getankt tijdens de verplichte pitstop. De top 10 moest ook starten met de band waarop zij in Q2 de snelste tijd hadden gereden. En als mijn pitcrew het goed had, waren er ook daadwerkelijk mensen die op medium zijn gestart.

Na Q1 viel iedereen vanaf P16 af. Dat betekende het einde voor Ad Dumont, Bart Boom en Rolf Baas. Vooraan waren het Dave de Bruin, Luc Servais en Serge Bakker die als snelsten doorkwamen.
Na Q2 viel P11 t/m P15 af, zodat Gianni Lagast, Jacco Visser, Bauke Bouma, Bert Philippi en Sander Bouma de boot misten. De top drie werd hier gevormd door Dave de Bruin, Tim de Ruig en Robert Bakker.
Zoals altijd, bepaalt Q3 de echte startvolgorde voor de eerste tien. En ook hier was Dave de Bruin de snelste met een ongelofelijke 1:35.861. Luc Servais mocht starten vanaf P2, maar zat 9 tienden achter de Bruin. P3 was voor Robert Bakker met naast hem op de 2e startrij Menno Kuijvenhoven.

De start van de race kende wel wat momentjes voor sommigen. Bart Boom kon al gaan douchen na de eerste ronde. Vooraan bleef de startvolgorde in eerste instantie redelijk intact. Dave de Bruin nam direct wat afstand en zorgde er zo voor dat Luc Servais buiten zijn DRS bleef. Deze baan was vrij strikt met track limits waardoor diverse rijders aan een (of meer) drive-through moesten voldoen. En tijdens deze drive-through mag geen pitstop gemaakt worden. U begrijpt dat het veld hierdoor enigszins door elkaar werd geschud. Ook werden de pitstops behoorlijk verspreid gepland. Mijn ervaring was dat de soft band best lang meeging qua grip, maar dat de flat spots er op zeker moment voor zorgden dat mijn buren vast en zeker hebben mee genoten 🙂 van de race.

Dave de Bruin (alias Lando Norris) reed onbedreigd naar de finish (met een voorsprong van 1 minuut en 6 seconden !!). Het gevecht om P2 was nog best spannend tot ca. 6 laps voor het eind. Dennis Berends, Tim de Ruig, Jacco Visser en Luc Servais zaten vrij dicht bij elkaar. Uiteindelijk trok Servais (in de Haas van Mick Schumacher) aan het langste eind en reed naar P2. De bronzen plak was voor Visser (Leave me alone, I know what I’m doing), die aan eind nog even moest short-shiften en lift-and-coasten om brandstof tot de finish te hebben. De Ruig kwam daardoor nog gevaarlijk dichtbij, maar moest toch genoegen nemen met de vierde plaats. Deze race dus geen Latifi’s in de vangrail waardoor de laatste lap beslissend was. Maar wel een leuke avond voor iedereen.

Volgende week (5 januari) vindt de testrace plaats voor het nieuwe kampioenschap met de Tatuus (F3), waarvoor het mogelijk was om een eigen skin in te leveren. De eerste echte race is op 12 januari op Hockenheim.

Voor nu wenst ERS iedereen een gezellige jaarwisseling binnen de mogelijkheden en tot volgend jaar!